ßßß Cookit - przepis na Cukiniowe brownie bez glutenu i nabiału, wegańskie

Cukiniowe brownie bez glutenu i nabiału, wegańskie

nazwa

Wykonanie

O cieście z cukinii myślałam już od dłuższego czasu. Metodą prób i błędów powstało wilgotne ciasto, w stylu brownie Cukinia nie jest wyczuwalna.
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.
ok. 2,5 szklanki startej na grubych oczkach cukinii (młoda może być ze skórką)
ok. 2 szklanek dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie po 1 szklance mąki z ciecierzycy i kukurydzianej)
1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki siekanych suszonych śliwek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
ok. 1 szklanka ksylitolu (opcjonalnie trochę mniej niż 1 szkl. cukru)
1 łyżka domowego cukru waniliowego
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki karobu
1 czubata łyżeczka sody
Cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, kakao, karob i sodę dobrze wymieszać (najlepiej robotem kuchennym).
Następnie dodać cukinię oraz mąkę i wszystko razem połączyć (jeśli ciasto będzie za bardzo gęste, dolać odrobinę mleka).
Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Spróbować, czy jest wystarczająco słodkie.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy silikonowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę (dodatkowo zostawiłam jeszcze w wyłączonym piekarniku na pół godziny).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/ciasto-cukiniowe-bez-glutenu-i-nabiau.html