ßßß Cookit - przepis na ChufaMix® - urządzenie do przygotowywania domowego mleka roślinnego

ChufaMix® - urządzenie do przygotowywania domowego mleka roślinnego

nazwa

Wykonanie

Warto robić domowe mleko roślinne - wiemy przynajmniej, co pijemy.
Mleko roślinne kupione w sklepie - oprócz tego, że zawiera różne zbędne dodatki, np. regulator kwasowości (fosforan potasu, fosforan dipotasu), maltodekstryna, stabilizator (guma gellan) - jest drogie. O wiele taniej wychodzi przygotowanie takiego mleka w domu.
Poniżej zestawienie cen mleka roślinnego kupionego w sklepie, z ceną mleka roślinnego wytworzonego w domu.
Na stronie producenta czytamy: " ChufaMix ® to pierwsze urządzenie do wyciskania esencji nasion, bakalii, zbóż i ziół. Spróbuj świetnej zabawy w przygotowywanie naturalnych napojów roślinnych łatwo, szybko, oszczędnie i z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i oryginalnego smaku użytych produktów.
W naszym urządzeniu przygotujesz między innymi: mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, z orzechów laskowych czy włoskich i kasztanów, orszadę z migdałów ziemnych, napoje z nasion komosy ryżowej, sezamu, konopi, pestek dyni czy melona, napoje zbożowe z owsa, ryżu, orkiszu, czy prosa, napój z orzeszków ziemnych, brokuła i inne rozmaite kreacje kulinarne."
Na stronie producenta można pobrać książkę z przepisami na różne mleka roślinne i przepisy z wykorzystaniem pozostałej pulpy oraz obejrzeć film, jak wygląda przygotowywanie mleka w ChufaMix®.
Wymiary:wys.24 cm, średnica 11cm.
Oczywiście pierwsze, co nasuwa się na myśl, to przecież sitko i blender każdy w domu ma. I racja, osoby, które mają małą kuchnię, na pewno nie będą chciały kolejnego urządzenia w domu. Jednak według mnie, jeśli ktoś robi bardzo często mleko roślinne i ma większą kuchnię - urządzenie ChufaMix® może się przydać.
Przygotowałam już kilka przepisów z wykorzystaniem ChufaMix® (lzdjęcia i linki poniżej), a tym czasem dzielę się z Wami opinią o nim.
+ plusem jest, to że do pojemnika można wlać gorącą wodę
+ tłok pozwala szybko wycisnąć mleko i pozostawić suchą pulpę
+ sitko jest bardzo drobne - idealne, gdy lubimy aksamitne napoje, bez jakichkolwiek grudek (muszę wypróbować do mojego koktajlu z kaszy gryczanej i migdałów, ponieważ blender nie poradził sobie z miksowaniem i wyczuwalne były grudki)
+ łatwe umycie wszystkich części, w tym sitka (z tradycyjnym sitkiem czasem jest problem z dokładnym wymyciem)
+ szybkie przygotowania mleka (namaczanie, miksowanie, wyciskanie i przechowywanie - wszystko robimy w jednym naczyniu)
+ w pokrywce jest wgłębienie, którym można odmierzyć 80g cukru (porcja na 1l. mleka)
+ pojemnik pomieści do 2 l. mleka
+ do pojemnika pasuje każdy blender
+ pojemnik można zamknąć dołączoną pokrywką
- minusem jest cena, uważam, że sprzęt jest "nie na każdą kieszeń" (180 zł)
A może producent pomyślałby o dodawaniu do urządzenia blendera? Wówczas wydaje mi się, że sporo osób mogłoby być zainteresowanych zakupem ;).
Podsumowując, jeśli robisz bardzo często mleko roślinne i masz miejsce w kuchni na kolejne urządzenie, zachęcam do zakupu ChufaMix®.
Wykorzystując urządzenie przygotowałam:
Mleko kokosowo-owsiane
Domowe mleko orzechowo-owsiane
Pralinki z pulpy po mleku roślinnym
Kokosowe placuszki z pulpy po mleku roślinnym
Mleko migdałowo-owsiane
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/06/chufamix-urzadzenie-do-przygotowywania.html