Wykonanie
Mąka, którą bardzo rzadko można spotkać w sklepach stacjonarnych (jeśli gdzieś ją spotkaliście, podzielcie się informacją, w którym supermarkecie).Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny . Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.A do czego można wykorzystać
mąkę z
ciecierzycy ? Oto kilka przepisów z jej użyciem.ok. 2 szklanki suchych ziaren
ciecierzycyZiarna podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni lub w piekarniku przez ok. 10 minut (należy pilnować aby ziarna się nie przypaliły).Po prażeniu ziarna zostawić na patelni do wystudzenia (najlepiej przez noc).Następnie wystudzone ziarna podzielić na 2-3 część i mielić w silnym blenderze kielichowym lub mniejszymi partiami w młynku do
kawy.Zmieloną
mąkę przesiać nad dużą miską, a jeśli zostaną jakieś większe grudki, należy je ponownie zmielić.