ßßß Cookit - przepis na Makowiec bez mąki i tłuszczu, bezglutenowy

Makowiec bez mąki i tłuszczu, bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Nietypowy makowiec bez dodatku mąki i tłuszczu. Idealny dla osób uczulonych na gluten oraz dla wszystkich wielbicieli makowca ;). Przepis na od mojej Teściowej . Polecam.
Składniki na dużą blachę (na długą keksówkę - z połowy porcji)
Ciasto:
12 jaj
500 g maku
1 i 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (dla liczących kalorie - trochę cukru dla smaku + stewia w proszku)
4 łyżki bułki tartej bezglutenowej (lub dowolnej mąki b.g.)
3/4 szklanki rodzynek
1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów
Dodatki:
1 puszka masy kajmakowej (dla liczących kalorie, część lub całą masę, można zastąpić dżemem)
1/2 szklanki nasion słonecznika
Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i wylać ewentualne szumowiny. Uzupełnić ciepłą wodą (ok.1 centymetr ponad powierzchnię maku) i pozostawić na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.
Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu aż odparuje woda.
Dwukrotnie z mielić mak w maszynce, używając drobnego sitka.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny.
Żółtka jaj ubić z cukrem.
Do masy jajecznej dodać mak oraz bułkę tartą. Wymieszać.
Na koniec dodać rodzynki, orzechy i ubite białka.
Wymieszać i przełożyć do dużej formy (lub dwóch keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec 30 minut w temperaturze 180'C.
Po ostudzeniu, ciasto przełożyć połową masy kajmakowej (lub dżemem), a wierzch posmarować pozostałą częścią masy (lub dżemu) i posypać nasionami słonecznika.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/01/makowiec-bez-maki-i-tuszczu-bezglutenowy.html