Wykonanie
Nietypowy makowiec bez dodatku
mąki i tłuszczu. Idealny dla osób uczulonych na gluten oraz dla wszystkich wielbicieli makowca ;). Przepis na od mojej Teściowej . Polecam.Składniki na dużą blachę (na długą keksówkę - z połowy porcji)Ciasto:12 jaj500 g
maku1 i 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (dla liczących kalorie - trochę
cukru dla smaku +
stewia w proszku)4 łyżki
bułki tartej bezglutenowej (lub dowolnej
mąki b.g.)3/4 szklanki
rodzynek1/3 szklanki drobno posiekanych
orzechówDodatki:1 puszka masy kajmakowej (dla liczących kalorie, część lub całą masę, można zastąpić
dżemem)1/2 szklanki
nasion słonecznikaMak zalać ciepłą
wodą, zamieszać i wylać ewentualne szumowiny. Uzupełnić ciepłą
wodą (ok.1 centymetr ponad powierzchnię
maku) i pozostawić na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu aż odparuje
woda.Dwukrotnie z mielić
mak w maszynce, używając drobnego sitka.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny.
Żółtka jaj ubić z
cukrem.Do masy jajecznej dodać
mak oraz
bułkę tartą. Wymieszać.Na koniec dodać
rodzynki,
orzechy i ubite
białka.Wymieszać i przełożyć do dużej formy (lub dwóch keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia.Piec 30 minut w temperaturze 180'C.Po ostudzeniu, ciasto przełożyć połową masy kajmakowej (lub
dżemem), a wierzch posmarować pozostałą częścią masy (lub
dżemu) i posypać
nasionami słonecznika.