Wykonanie
Dzisiaj przepis na dodatek do
mięs rodem z gór Kaukazu. Tkemali to nazwa lokalnych kwaśnych
śliwek, które jednak można zastąpić naszymi węgierkami, przygotowując z nich gęsty, ostry sos. Podaje się go na zimno do
mięs lub dodaje się do tradycyjnych
kaukaskich zup.Składniki:1 kg
śliwek węgierek (lub pół kilo suszonych)3-5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
soliłyżeczka
brązowego cukrupół łyżeczki mielonej
kolendry1 posiekana
papryczka chilliświeżo mielony
pieprzŚliwki umyć, w wypadku suszonych namoczyć w letniej wodzie. Pozbyć się pestek. W rondelku o grubym dnie zalać
wodą aby przykryła
owoce i zagotować. Przetrzeć lub zmiksować na jednolitą masę. Rozetrzeć
czosnek z
solą i dodać do garnka, wraz z
papryką,
kolendrą i
cukrem. Doprawić
pieprzem, podlać odrobiną
wody i gotować jeszcze na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje. Gorący sos przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować. W lodówce powinien wytrzymać parę miesiecy. Podawać do drobiu, szaszłyków, ryb lub jako dodatek do
kaukaskich zup.