Lubicie zaskakujące w smaku potrawy? Proste a jednocześnie takie, w których można przemycić pozostałości po obiedzie z poprzedniego dnia? Ja bardzo cenię takie przepisy, jednym z nich jest pastilla wg Jamiego Olivera (przepis z książki Save with Jamie ). Niezwykle aromatyczna i zaskakująca. Pyszna.Składniki :100g kuskusu2 cebule4 ząbki czosnku60g rodzynek sułtanekoliwa z oliwek1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki kuminu250g mięsa z pieczeni (lub gotowanego )70g sera feta4 arkusze ciasta filołyżeczka rozpuszczonego masła1 łyżka płatków migdałowych1 czubata łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki cynamonu4 łyżki naturalnego jogurtu1 łyżka słodkiego sosu chilliPrzygotowanie :Namoczyć rodzynki.Wsypać kuskus do miski i zalać wrzątkiem, na ok jeden centymetr ponad kaszę. Odstawić na 10 minut.Cebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, dodać rozgnieciony czosnek oraz rodzynki.Doprawić kurkumą i kuminem. Smażyć ok 15 minut.Mięso porwać na drobne kawałki i dodać do cebuli z przyprawami. Podgrzać ok 5 minut.Wsypać gotowy kuskus i wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Każdy arkusz ciasta filo napełnić farszem i zawinąć roladki. Ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cynamonem i, dość obficie, cukrem pudrem.Piec ok 25 minut, aż ciasto filo zacznie się rumienić.Jogurt naturalny wymieszać z sosem chilli i podawać razem z upieczoną pastillą.Smacznego :)