ßßß
Składniki:- 50 dag wieprzowiny,- 1 łyżka smalcu,- 2 łyżki oliwy,- 1 łyżka mąki,- 1 cebula,- 1 pomidor,- 1 szklanka soku pomidorowego,- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.Sposób wykonania:Mięso kroimy w większą kostkę i oprószamy mąką wymieszaną ze wszystkimi przyprawami. Mięso wkładamy na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę ze smalcem. Wrzucamy mięso i rumienimy je z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy około minuty. Po tym czasie mięso podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut). Następnie do garnka dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, sok pomidorowy i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.Gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluskami.