Wykonanie
Od kąt pamiętam zawsze robiłam
kisiel sama . Kiedyś dla moich dzieci ,teraz dla wnuczek . Mam wrażenie że lepsze sama zrobię . Być może ze moje nie maja tak intensywnego koloru co kupowane ,ale to chyba drobnostka . Natomiast smakiem nie ustępują kupowanym. Dodatkowo kawałki
owoców w moim kiślu saDzisiaj zrobiłam
kisiel z
jabłek ponieważ miałam taki kompot.
Składniki 4 porcje1 litr
wody3
jabłka2 łyżki
cukru2 ziarna
gozdzikówszczypta
cynamonu1 łyżka czubata
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
wodyWykonanieZ umytych pokrojonych
jabłek ,
gozdzików ,
cynamony i
cukru ugotuję kompot.W 1/2 szklanki zimnej
wody rozpuszczam
mąkę ziemniaczaną . Gdy kompot jest już ugotowany ( gotuje się ok,10 minut) wlewam do niego rozpuszczona
mąkę energicznie mieszając .Jeszcze przez 2-3 minuty
kisiel się gotuje i gotowe . Przelewam do salaterek ,mały kleksik z
bitej śmietany i SMACZNEGO