ßßß
składniki: - ok. 500g mielonej wieprzowiny- oliwa z oliwek- 1 drobno posiekana cebula- mała marchewka starta na tarce- 1 duży lub 2 małe posiekane ząbki czosnku- pół selera pokrojonego w kostkę- 400g rozgniecionych/krojonych pomidorów z puszki- 170g przecieru pomidorowego- 80 ml czerwonego wina- sól i pieprz- szczypta oregano, tymianku, ziół prowansalskich i bazylii- kilka kropli sosu tabascoRozgrzać oliwę. Podmażyć cebulę, marchewkę, selera i czosnek. Dodać rozdrobnione mięso i smażyć mieszając aż zbrązowieje. Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach dodać wino i poczekać aż odparuje. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy (w tym też tabasco). Dokładnie wymieszać i podusić jeszcze kilka minut.