Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :)
Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :)
Sos pomidorowopaprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :)
Składniki:
600g fileta z kurczaka
1 przecier pomidorowy 90g
1 niewielka papryka (kolor dowolny)
2 średnie cebule
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka soli (ew. Vegety)
Pieprz
1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej)
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej)
Dodatkowo:
Ok. 6 łyżek oleju do smażenia
1 łyżka mąki
½ szklanki wody
Ok. 400g makaronu Pappardelle
Filet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie posypujemy gyrosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty.
Cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę, a paprykę w nieco grubszą. Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy.
Pappardelle, czyli makaron wstążki gotujemy wg przepisu, czyli około 10 minut w osolonej wodzie.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/03/pappardelle-z-sosem-pomidorowo.html