ßßß Cookit - przepis na Ryż na gęsto z truskawkami

Ryż na gęsto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Od dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser, czy nawet kolację :)
Składniki (dla około 2 – 3 osoby):
1 szklanka ryżu
2 szklanka mleka (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka)
300 – 500g truskawek
1 – 2 łyżki cukru
Mleko (lub mleko z wodą) zagotowujemy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co pewien czas mieszając. W garnkach z grubym dnem wystarczy po zagotowaniu ryżu, wyłączyć palnik i pozostawić ryż na około 15 – 20 minut, to sam zmięknie. Jeśli ryż wpije całe mleko i jest zbyt gęsty, można dolać do niego nieco mleka i wymieszać, ewentualnie jeszcze raz zagotować jeśli mleko jest niepasteryzowane.
Obrane truskawki kroimy w ząbki, posypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 minut, by lekko puściły sok.
Ryż najlepiej podać na szerokim talerzu, by truskawki ładnie rozmieścić po całej powierzchni ryżu lub jeśli ktoś woli może podać go wymieszany z truskawkami w miseczkach, jednak wtedy wygląda mniej efektownie.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2015/06/ryz-na-gesto-z-truskawkami.html