ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe- bez jajek

Bułeczki drożdżowe- bez jajek

nazwa

Wykonanie

Składniki na 8 bułeczek:
380- 400 g mąki
220 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego, przestudzonego masła
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać mlekiem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier z wanilią, masło, wymieszać i przenieść ciasto na stolnicę. Dokładnie wyrobić, odłożyć na około 3 godziny. Ciasto podzielić na 8 lub więcej części, formować bułeczki, ułożyć na blasze i odłożyć znów na około godzinę. Piec 30- 35 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/05/puszyste-bueczki-dorzdzowe-bez-jajek.html