ßßß Cookit - przepis na Smażone ziemniaki z tymiankiem i bazylią

Smażone ziemniaki z tymiankiem i bazylią

Wykonanie

Składniki: dla 2 osób
-400 g młodych ziemniaków
-25 g masła
-100 ml oliwy z oliwek extra virgin
-gałązka tymianku
-kilka listków bazylii
-szalotka
-sól
Przygotowanie: (30 minut)
Umyć ziemniaki i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Ziemniaki powinny być nieco twarde. Schłodzić, obrać i pokroić na plasterki.
Oczyścić szalotkę i pokroić w wąskie paski. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podgrzać masło i olej z oliwy, zarumienić szalotkę. Dodać plasterki ziemniaka i
przyrumienić z obydwu stron. Należy dopilnować, żeby plasterki nie posklejały się podczas smażenia. Gdy ziemniaki zarumienią się, posolić i posypać tymiankiem z bazylią. Podawać gorące.
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/2012/06/smazone-ziemniaki-z-tymiankiem-i.html