Wykonanie
Sorbet! Zmrożony, słodki i
owocowy. Świetny na letnie upały. Z powodzeniem może zastąpić deser i
napój jednocześnie. U mnie w wersji brzoskwiniowej. Ale mogą być dowolne
owoce sezonowe. Trzeba pamiętać, że jeśli wykorzystamy do zrobienia
sorbetu owoce zawierające drobne pestki np.
maliny,
jeżyny czy
truskawki,
sorbet przed schłodzeniem należy przesiać przez sitko.
Cukier trzeba dawkować z umiarem. Jeśli mamy słodkie dojrzałe
owoce należy dać go mniej. Mniej dojrzałe lub kwaśne z natury dobrze posłodzić.
Składniki:750 g dojrzałych
brzoskwiń100 g
cukru4 łyżki
wody3 łyżki
soku z cytrynyCukier z
wodą podgrzać na gazie, aż do rozpuszczenia.
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i zmiksować na gładkie
pure. Dodać
sok z cytryny i lekko ciepły
syrop z
cukru. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować.
Sorbet przełożyć do opakowania i wstawić do zamrażalnika. Po 30 minutach
sorbet wyciągnąć i przemieszać, aby pozbyć się kryształków
lodu. Czynność powtórzyć kilkukrotnie. Smacznego!