Wykonanie
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby
lodów. Wybór smaku to oczywiście kwestia gustu, ale fajnie, jak są mega zmrożone i orzeźwiające, a jeśli do tego są jeszcze niskokaloryczne, to można je jeść bez końca...Te, które dziś zrobiłam są na bazie
jogurtu, więc i zdrowsze, a jeśli zrezygnujecie z
czekoladowej polewy lub choćby zastąpicie ją tą gorzką 90%, będzie tych kalorii jeszcze mniej. Tylko po co?
Biała czekolada w połączeniu z kwaskowatym smakiem
truskawek to według mnie idealne połączenie.
Składniki:450 ml gęstego
jogurtu naturalnego (bałkańskiego lub greckiego)1 1/2 szklanki
truskawek (ja dałam mrożone)2 łyżki
cukru pudru (można dać mniej lub więcej według gustu)2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąPolewa:50 g
białej czekoladyJogurt miksujemy z
truskawkami,
cukrem i
cukrem z
wanilią. Wlewamy do pojemników do
lodów na patyku lub do kubeczków np. po małych serkach. Wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce (około 40-50 sekund), studzimy i przelewamy do szprycy lub zwykłego woreczka (strunowego) w którego
rogu robimy małą dziurkę. Zamrożone
lody wyjmujemy z zamrażalki, pojemniczki zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie (
lody będzie można lepiej wyjąć). Na każdym lodzie robimy wzór z rozpuszczonej
czekolady. Może być to kratka, esy-floresy lub dowolne zdobienia.
Lody układamy na talerz i ponownie na chwilę chowamy do zamrażalki, aby
czekolada stwardniała. Smacznego!