ßßß
Składniki:2 puszki pomidorów bez skóry (800g)200 g czerwonej soczewicy240 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ziaren kolendry3 cm kawałek świeżego imbiru2 łyżeczki cukru5 łyżek posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki chili w proszkusól (do smaku)pieprz czarny (do smaku)
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać starty imbir, cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażyć do połączenia się aromatów. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.