ßßß Cookit - przepis na Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Pomidorówka ze świeżych pomidorów

nazwa

Składniki

Wykonanie

W poniedziałek po niedzieli zostaje nam jeszcze pół gara rosołu (jak ugotować prawdziwy rosół poczytacie TUTAJ), więc trzeba na jego bazie przyrządzić jakąś zupkę, a że sezon na pomidory w pełni, korzystajmy póki jeszcze mają smak.
Składniki dla 4 osób:
litr rosołu
warzywa z rosołu
słoik przecieru własnej produkcji lub 1 kg pomidorów
ryż do podania
śmietana do dekoracji
Ja mam pełną półkę przecieru (przeczytaj jak zrobić przecier TUTAJ), więc mi poszło z zupką błyskawicznie - do rosołu wlałam przecier, trochę pogotowałam, zmiksowałam z warzywami, nagotowałam ryżu i już! Zupka gotowa...
A tym co nie mają przecieru pomidorowego pozostaje ugotowanie w osobnym garnku pomidorów, przetarcie ich, dodanie do zupki itd... Jak nie macie przecieraka, albo Wam się poprostu nie chce i nie macie zbyt dużo czasu na długie gotowanie pomidorów, obierzcie je ze skórki (na pomidorowej skórce wycinamy krzyżyk, wrzucamy pomidora na chwilę do wrzątku, potem do zimnej wody i zdejmujemy skórki), wydrążcie środki i pogotujcie je do rozgotowania bezpośrednio w rosole, potem zmiksujcie itd...
U mnie pomidorówka najlepiej smakuje z ryżem i kluskami lanymi, Wy podajcie z tym co lubicie :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/10/pomidorowka-ze-swiezych-pomidorow.html