Wykonanie

W poniedziałek po niedzieli zostaje nam jeszcze pół gara rosołu (jak ugotować prawdziwy rosół poczytacie TUTAJ), więc trzeba na jego bazie przyrządzić jakąś zupkę, a że sezon na
pomidory w pełni, korzystajmy
póki jeszcze mają smak.Składniki dla 4 osób:litr rosołuwarzywa z rosołusłoik przecieru własnej produkcji lub 1 kg
pomidorówryż do podania
śmietana do dekoracjiJa mam pełną półkę przecieru (przeczytaj jak zrobić przecier TUTAJ), więc mi poszło z zupką błyskawicznie - do rosołu wlałam przecier, trochę pogotowałam, zmiksowałam z warzywami, nagotowałam
ryżu i już! Zupka gotowa...A tym co nie mają
przecieru pomidorowego pozostaje ugotowanie w osobnym garnku
pomidorów, przetarcie ich, dodanie do zupki itd... Jak nie macie przecieraka, albo Wam się poprostu nie chce i nie macie zbyt dużo czasu na długie gotowanie
pomidorów, obierzcie je ze skórki (na pomidorowej skórce wycinamy krzyżyk, wrzucamy
pomidora na chwilę do wrzątku,
potem do zimnej
wody i zdejmujemy skórki), wydrążcie środki i pogotujcie je do rozgotowania bezpośrednio w rosole,
potem zmiksujcie itd...U mnie pomidorówka najlepiej smakuje z
ryżem i kluskami lanymi, Wy podajcie z tym co lubicie :)Smacznego!