ßßß Cookit - przepis na Tiramisu piernikowe, w sam raz na Boże Narodzenie i Wigilię

Tiramisu piernikowe, w sam raz na Boże Narodzenie i Wigilię

nazwa

Wykonanie

W tym roku postanowiłam nie podawać na Wigilię potraw, których nie lubimy tylko dlatego, że jest tradycja i wszyscy na przykład jedzą karpia... podałam potrawy które lubimy, jedynie trochę je "podrasowałam"... i tak powstało tiramisu piernikowe...
Składniki na ok. 9-12 porcji:
4 szklanki pokruszonego piernika - u mnie staropolski z tego przepisu - KLIK
pół szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy
500 g mascarpone
6 żółtek
10-12 łyżek cukru
kakao i cynamon do posypania
opcjonalnie - trochę płynnej czekolady do dekoracji
Na dnie szklanego naczynia ułożyć połowę piernika, polać kilkoma łyżkami przestudzonej kawy.
Przygotować krem - utrzeć żółtka z cukrem na puszysty biały kogel mogel, zmniejszyć obroty miksera, dodawać łyżkami mascarpone, po dokładnym wymieszaniu krem będzie gotowy.
Na pierniki nałożyć połowę kremu, na to kolejną warstwę piernika i na końcu krem. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao wymieszanym w proporcjach 1:1 z cynamonem. Moja córka dodatkowo upstrzyła deser płynną czekoladą, którą akurat dekorowała pierniczki.
Tiramisu było hiciorem ubiegłorocznej Wigilii i napewno będzie powtarzane :)
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/01/tiramisu-piernikowe-w-sam-raz-na-boze.html