Wykonanie
W tym roku postanowiłam nie podawać na Wigilię potraw, których nie lubimy tylko dlatego, że jest tradycja i wszyscy na przykład jedzą
karpia... podałam potrawy które lubimy, jedynie trochę je "podrasowałam"... i tak powstało tiramisu piernikowe...Składniki na ok. 9-12 porcji:4 szklanki pokruszonego piernika - u mnie staropolski z tego przepisu - KLIKpół szklanki mocnej świeżo zaparzonej
kawy500 g
mascarpone6
żółtek10-12 łyżek
cukrukakao i
cynamon do posypaniaopcjonalnie - trochę płynnej
czekolady do dekoracjiNa dnie szklanego naczynia ułożyć połowę piernika, polać kilkoma łyżkami przestudzonej
kawy.Przygotować krem - utrzeć
żółtka z
cukrem na puszysty biały kogel
mogel, zmniejszyć obroty miksera, dodawać łyżkami
mascarpone, po dokładnym wymieszaniu krem będzie gotowy.Na pierniki nałożyć połowę kremu, na to kolejną warstwę piernika i na końcu krem. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać
kakao wymieszanym w proporcjach 1:1 z
cynamonem. Moja córka dodatkowo upstrzyła deser płynną
czekoladą, którą akurat dekorowała pierniczki.Tiramisu było hiciorem ubiegłorocznej Wigilii i napewno będzie powtarzane :)