ßßß
Składniki (2 porcje):1 pierś z kurczaka1-2 łyżki oleju ryżowego1/2 zielonej papryki1/2 czerwonej papryki1 średnia cebula1 średnia marchewka4 krążki ananasa z puszki4 łyżki soku z ananasa3 łyżki octu z białego wina3 łyżki sosu sojowego2 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki brązowego cukrusok z 1/2 pomarańczy2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wodyświeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzać olej w woku. Papryki, marchewki, cebulę oraz ananas pokroić w niedużą kostkę.Do woka najpierw wrzucić marchew i cebulę. Smażyć około 5 minut, następnie podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze z 5 minut. Dodać papryki, ananasa i smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie.W miseczce wymieszać dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki cukru i połowę rozpuszczonej mąki ziemniaczanej.Kurczaka pokroić w kostkę (2-3cm) i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać sos i ciągle mieszając chwilkę poddusić, aż sos zgęstnieje Jeśli będzie za kwaśny dodać pozostałą łyżkę cukru, a gdy zbyt rzadki (choć raczej nie) pozostałą mąkę.Podawać z aromatycznym ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Smacznego :-)