ßßß
Składniki (3-4 porcje):350 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę1 gałązka selera naciowego, pokrojona w kostkę1 marchewka, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, przeciśnięte prze praskę1 cebula, posiekana1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka pasty harissa1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka cukru3 łyżki koncentratu pomidorowego3 liście laurowe, najlepiej świeże1 litr bulionu z kurczaka1 puszka pomidorów w kawałkach1 puszka ciecierzycy70 g brązowej soczewicygarść natki pietruszki, posiekanejgarść natki kolendry, posiekanejoliwa z oliwek - do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakucytryna, jogurt - do podania1. W garnku, najlepiej żeliwnym, rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej marchewkę, seler i cebulę do momentu, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodać czosnek, kmin, nasiona kolendry i chwilę smażyć.Następnie dodać mięso, smażyć na silnym ogniu, aż zamkną się pory mięsa. Wówczas dodać wszystkie sypkie przyprawy, koncentrat pomidorowy, harissę, cukier, bulion i liście laurowe. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.2. Dodać przecedzone pomidory z puszki, przecedzoną ciecierzycę oraz dokładnie opłukaną soczewicę. Wszystko gotować przez kolejne 25-35 minut, aż soczewica zmięknie.3. Dodać większość natki pietruszki i kolendry pozostawiając odrobinę do podania. Wymieszać i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.4. Podawać posypane natkami pietruszki i kolendry, z kawałkiem cytryny. Doskonale smakuje również z kromką chrupiącego pieczywa. Jeśli macie ochotę złagodzić pikantny smak zupy polecam kleks gęstego jogurtu.Smacznego :-)