ßßß
Składniki:2L bulionu (można go ugotować na jednej dużej nodze od kurczaka i włoszczyźnie) lub zamiast włoszczyzny 1 kostka warzywna/drobiowa1 duża noga od kurczaka ugotowana (wyrzucić skórę) i obrana na kawałki20 bardzo małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki w pionie2 duże lub 3 małe trawy cytrynowe (do kupienia mrożone w Kuchniach Świata)3 liście limonki kaffir (można też użyć zielonej skórki z limonki ściętej w duże kawałki)imbir tajski (galangal)1,5x1,5cm, ew. zwykły imbir pokrojony w plasterki2-3 łyżeczki żółtej pasty curry (jest słona i ostra)2 łyżki soku z limonki1 puszka 400ml mleczka kokosowego (najlepiej takie z zawartością powyżej 70% mleczka)2 łyżki sosu rybnego nam pla (opcjonalnie, jest słony)makaron błyskawiczny chow-mein (można kupić w marketach np. Real czy Carrefour)szczypiorek1 papryczka chili do przystrojeniasos sojowy jasny do dosolenia lub sólCo robimy:Gotujemy 2L wody z łyżeczką soli i kostką warzywną oraz nogę od kurczaka z 15min. Woda odparuje.Zbieramy szumowiny po kurczaku sitkiem.Wkładamy pastę curry, trawę cytrynową, limonkę kaffir, sok z limonki, galangal i gotujemy na małym ogniu przez 10min. Po tym czasie wyjmujemy wszystko sitkiem i wyrzucamy.Dolewamy mleczko, sos rybny, wkładamy pieczarki i kurczaka i gotujemy na małym ogniu mieszając 5 min, aż pieczarki będą dobre. Dosalamy jeśli trzeba. Jeśli zupa jest za mało słona i jednocześnie za mało ostra dokładamy łyżeczkę pasty curry.Do głębokiego talerza wkładamy trochę makaronu i zalewamy gorącą zupą tom kha gai (po 4-5 min makaron będzie dobry).Zupę kokosową przystrajamy grubo pokrojonym szczypiorkiem i pociętą w paski papryczką chili.ทานให้อร่อยนะ !!! :)