Wykonanie
Uwielbiam
sok malinowy i wreszcie zabrałem się za przygotowanie go ze świeżych
malin prosto z targu.
Maliny zawierają mnóstwo witamin w tym B1, B2, B3, PP i duże ilości C. Są lekkostrawne, dlatego mogą być z powodzeniem jedzone przez ludzi w każdym wieku i na diecie odchudzającej.
Co potrzebujesz:2kg
malin0,4kg
cukru (lub więcej jeśli lubisz bardziej słodki)garnek 3Lsitko kuchenne2 słoiki 900mlsilną wolę, by nie zjeść
malin w trakcie produkcji soku :PSposób przygotowania:
maliny dokładnie myjemy na sitku i wsypujemy do garnka warstwami.każdą warstwę zasypujemy trochę
cukremczekamy z 20min aż
maliny puszczą sok mieszając co jakiś czas. I tutaj potrzebna jest silna wola ... Ja nie dałem rady i podjadłem szklankę tej smakowitej malinowej mazi :P
gotujemy całość w garnku aż do zagotowania i jeszcze z 5minut mieszającprzecedzamy do nowego naczynia
maliny przez sitko
otrzymany sok podgrzewamy do wrzenia po czym przelewamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy. Słoiki kładziemy denkiem do dołu i czekamy do wystygnięcia. Wtedy słoiki się zawekują i nakrętka powinna zrobić się wklęsła. Oznacza to, że nasz sok może już wtedy długo leżeć.Po otwarciu sok psuje się w ciągu ok. 2 tygodni w lodówce. Jeśli chcemy przedłużyć jego żywotność, można go w międzyczasie podgotować, aby zabić fermentujące bakterie.Resztki
malin po przecedzeniu można zalać
spirytusem i wykorzystać później do
nalewki.Nie
będę pisał do czego nadaje się świeży sok z
malin, bo sami doskonale to wiecie ;)Ja
piję głównie z czarną
herbatą - UWIELBIAM.Smacznego.