Wykonanie
Pamiętam, że jako dziecko bardzo go lubiłam. Wiedziałam, że jak
będę chora, to wprawdzie nie pójdę do przedszkola, ale w domu zostanie ze mną mama i dostanę słodki
syrop. Nie pamiętałam tylko jak intensywny ma zapach :) Czy działa? Pewnie, że działa. Wszyscy wiedzą, że
cebula jest bardzo zdrowa, zawiera całą masę witamin i innych związków, dzięki którym jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Oczywiście pamiętamy też o wizycie u lekarza, niemniej jednak, kiedy gardło robi się czerwone i zaczyna doskwierać kaszel- robimy
Syrop z
cebuli .Składniki:Spora
cebula3 łyżki
cukruWykonanie:
Cebulę po obraniu myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.Przygotowujemy sobie naczynie na
syrop. Może to być słoik, lub szklanka przykryta
spodkiem. Ważne, żeby naczynie było czyste i suche. Na dnie naczynia kładziemy kilka plasterków
cebuli wsypujemy łyżkę
cukru, znowu wkładamy kilka plasterków
cebuli, posypujemy łyżką
cukru. Przykrywamy resztą
cebuli i posypujemy pozostałym
cukrem. Przykrywamy.
Syrop jest gotowy już po kilku godzinach, gdy
cebula puści sok. Właśnie ten sok przelewamy na łyżkę i pijemy co jakiś czas.
Syrop przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce maksymalnie przez 2 dni.