Wykonanie
Bardzo lubię smak i aromat
wanilii w najróżniejszych deserach. W koperkowej kuchni zawsze jest ekstrakt
waniliowy. Można kupić go w sklepie, albo za dużo mniejsze pieniądze zrobić w domu. To naprawdę nie jest skomplikowane,
laskę wanilii zalewamy
alkoholem i czekamy, a Ekstrakt
waniliowy robi się sam.Składniki:4
laski wanilii300ml
wódkiWykonanie:
Laski wanilii nacinamy wzdłuż , ale nie przecinając ich do końca. Wkładamy do ciemnej butelki i zalewamy
wódką. Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4-6 tygodni. Co parę dni możemy lekko wstrząsnąć butelką. Gotowy ekstrakt przelewamy przez sito, lub gazę i trzymamy w ciemnej butelce. Dodajemy do ulubionych deserów zamiast sztucznych
aromatów waniliowych, czy raczej wanilinowych :) Możemy go przechowywać nawet kilka lat.