ßßß
Składniki:ok. 2 kg karkówki na pieczeń3 łyżki oleju1 szklanka czerwonego wytrawnego winamarynata:1 łyżeczka ziaren jałowca2 łyżeczki ziela angielskiego2 łyżeczki pieprzu4 liście laurowe4 goździki4 ząbki czosnku2 łyżki soli
Sposób wykonania:Przygotować marynatę. Jałowiec, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki umieścić w moździerzu i zmiażdżyć. Przyprawy można też zmiksować blenderem.Na suchej patelni rozgrzać sól. Dodać rozdrobnione przyprawy i chwilę podgrzewać mieszając. Wysoka temperatura uwolni z ziół wszystkie olejki eteryczne. Mieszankę zdjąć z patelni. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i wymieszać. Mięso dobrze natrzeć przygotowaną marynatą. Szczelnie zawinąć lub umieścić w zakrytym naczyniu i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Olej rozgrzać na patelni. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron.Obsmażone umieścić w żaroodpornym naczyniu, bądź gęsiarce.Wino wlać na patelnię i chwilkę podgrzewać, aby "zebrać" z patelni wszystkie smaki. Wlać do mięsa. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200C ok. 2 godzin.W czasie pieczenia, co 15-20 minut, polewać mięso sosem spod pieczeni. Gdyby sos bardzo odparował, należy dolać bulionu, lub wody.Smacznego :)Źródło przepisu TU