Wykonanie
W tym roku krzak aronii w moim ogrodzie wydał niespodziwanie dużo
owoców. Generalnie zbiorów dokonuje się jesienią, tuż po pierwszych przymrozkach. Jednakże ze względu na panującą suszę, a co za tym idzie duże prawdopodobieństwo zainteresowania się moją aronią okolicznego
ptactwa, postanowiłam ją zerwać zanim nastąpi atak.
Owoce aronii można również przemrozić w zamrażalniku. W zasadzie nam nie przeszkadza lekko cierpki smak soku. Dodatek świeżych liści
wiśni niweluje w znacznym stopniu cierpkość aronii i nadaje dobrego, specyficznego smaku i aromatu. Można też dodać liście
malin, jednak dotychczas nie stosowałam ich do wyrobu soku.Sok z aronii warto robić ze względu na wiele dobroczynnych właściwości leczniczych tych
owoców.
Składniki :4 litry odszypułkowanych
owoców aronii2 - 3 litry
wody1 - 2 kg
cukru1 szklanka
soku z cytryn ( z 5-6 sztuk)3 - 4 dobrych garści liści z
wiśniWykonanie :
Owoce aronii myjemy, odszypułkowujemy, jeszcze raz płuczemy na durszlaku i dajemy do garnka. Wrzucamy świeże, zdrowe i dokładnie umyte liście
wiśni, zalewamy zimną
wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia (można zostawić na noc). Sok przecedzamy przez sitko, dodajemy
cukier,
sok z cytryny i gotujemy ok. 1 minuty.Gorący sok wlewamy do słoiczków, butelek, zamykamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.Uwaga : pozostałe z odcedzenia soku
owoce można zmiażdżyć i odcisnąć zawarte w nich resztki soku, odcedzić przez gazę na sitku, dodać
cukier,
sok z cytryny, zagotować i zlać do słoiczków.
Polecam również :