Wykonanie
Bardzo dobry sposób na to, aby zimą posilać się pyszną potrawą jaką jest leczo. Do słoików dajemy wszystkie składniki oprócz
wędliny i
cebuli, bo z tymi nie ma problemu dodać je później. Zresztą nie byłoby nawet wskazane, by teraz je dodawać.
Składniki :2 kg
papryki czerwonej o grubych ściankach2 kg
cukini zielonej1,5 kg
pomidorów¼ - ½ szklanki
olejuWykonanie :
Pomidory oczyszczamy, myjemy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, przez chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w dość dużą kostkę i dusimy krótko na
oleju w dużym garnku (
papryka ma być jeszcze twarda). Dodajemy przygotowaną
cukinię, mieszamy i dalej krótko podduszamy. Wlewamy przetarte przez sitko
pomidory i gotujemy całość 2-3 minuty. Jeżeli robimy na szybkie zużycie gotujemy troche dłużej i wystarczy przelać bardzo gorące do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 5 -7 minut. Jeżeli jednak robimy na zimę należy zapasteryzować, gotując słoiki 10 -15 minut ( ważne: słoiki należy zalać
wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury ich zawartości ).Uwaga: nie dodaję przypraw, robię tak jak podałam w przepisie. Może dzięki temu zachowują na długo ładny, niezmieniony kolor. Uwaga dodana dn.20 . 08.2013 ze względu na niemożliwość dodania komentarza (błąd techniczny) pod niniejszym wpisem. Przepraszam :)Wychodzi mniej więcej 6 - 7 słoików jednolitrowych (dopisane dn.29 . 09.2013r. w odpowiedzi na komentarz).
Polecam również :