Wykonanie
Robiłam je po raz pierwszy. No cóż... nie
będę wychwalać, że są jakieś super, jakieś rewelacyjne. Są zjadliwe, to jest pewne. Gdy studiowałam przepis w niepokaźnej broszurce pt. "Szczupło, smacznie, zdrowo" z
serii Lubię gotować nr 6/2001 sądziłam, że będą lepsze.Być może mi nie wyszły po prostu takie jak autorce tegoż przepisu. W każdym bądź razie
będę jeszcze eksperymentować, licząc na to, że w końcu wyjdą mi takie jakbym sobie tego życzyła. Te wydają mi się zbyt mało puszyste.Ale z drugiej strony czegoż tu wymagać, gdy krążek
ananasa z puszki jest dość ciężki.
Składniki :1 puszka
ananasów w plastrach¼ szklanki
mąki pszennej do obtoczenia
ananasów1
jajko½ szklanki
mąki pszennej¼ szklanki
mąki ziemniaczanej½ szklanki
mleka2 łyżki ziarna
sezamowego¼ łyżeczki
soliponadto :50 dag
truskawek świeżych lub mrożonych
cukier puder do
truskawek do smaku
olej do smażeniaWykonanie :Obie
mąki mieszamy, dodajemy
jajko,
mleko,
sól i miksujemy robotem.
Ananasy osączamy z
syropu, osuszamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w
mące.Maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym
oleju z obu stron.Podczas smażenia posypujemy jedną stronę placuszków
sezamem*.*
sezam przygotowujemy tak jak do
obwarzanków .