Wykonanie
Bardzo kruche
ciastka, a to za sprawą
amoniaku. Nie należy obawiać się jego dodatku, gdyż w cienkich wypiekach jest wyczuwalny jedynie podczas pieczenia, natomiast w efekcie końcowym, podczas spożywania
ciastek nie jest wyczuwalny. Przepis na te
ciastka stosuję od dawna, gdy po wielu próbach i błędach udało mi się uzyskać na tyle dobrą jakość, iż moi domownicy bardzo je polubili. Polecam :)
Składniki :4
żółtka250 g
cukru450 g
mąki pszennej300 g
masła dobrze schłodzonego2 łyżeczki esencji śmietankowej2 płaskie łyżeczki
amoniakudodatkowo:
cukier perlisty do posypaniarozmącone w
mleku lub wodzie
żółtkoWykonanie :
Mąkę przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone
masło ścieramy bezpośrednio do
mąki na tarce o dużych oczkach. Dłońmi delikatnie rozcieramy
masło, tak aby dokładnie je rozdrobnić i połączyć z
mąką. Dodajemy
cukier,
amoniak i dokładnie mieszamy. Dodajemy
żółtka, esencję
śmietankową i zagniatamy, nie za długo, do równomiernego połączenia się składników. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.Wykładamy na oprószoną
mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5 mm ( można zrobić cieńsze lub grubsze, w zależności od upodobań). Wykrawamy dowolną foremką niewielkie kształty (wykrawałam niedużą szklanką o średnicy 55 mm). Wierzchnią część
ciastek smarujemy rozmąconym w
mleku lub wodzie
żółtkiem (cienka warstewka, aby nie rozpuściła
cukru). Chwilę odczekujemy, aby nieco podeschły i posypujemy
cukrem perlistym.Pieczemy ok. 10 minut w środkowej części nagrzanego do temp. 200°C piekarnika ( grubsze piekę nieco dłużej ok. 12 minut). Gdy zaczną się rumienić wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Można dopiec, gdyby okazało się, że są jeszcze surowe. Najlepiej smakują nam gdy pieczone są jak najkrócej i są bardzo leciutko przyrumienione.
Polecam również :