ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTKA AMONIACZKI

KRUCHE CIASTKA AMONIACZKI

nazwa

Wykonanie

Bardzo kruche ciastka, a to za sprawą amoniaku. Nie należy obawiać się jego dodatku, gdyż w cienkich wypiekach jest wyczuwalny jedynie podczas pieczenia, natomiast w efekcie końcowym, podczas spożywania ciastek nie jest wyczuwalny. Przepis na te ciastka stosuję od dawna, gdy po wielu próbach i błędach udało mi się uzyskać na tyle dobrą jakość, iż moi domownicy bardzo je polubili. Polecam :)
Składniki :
4 żółtka
250 g cukru
450 g mąki pszennej
300 g masła dobrze schłodzonego
2 łyżeczki esencji śmietankowej
2 płaskie łyżeczki amoniaku
dodatkowo:
cukier perlisty do posypania
rozmącone w mleku lub wodzie żółtko
Wykonanie :
Mąkę przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone masło ścieramy bezpośrednio do mąki na tarce o dużych oczkach. Dłońmi delikatnie rozcieramy masło, tak aby dokładnie je rozdrobnić i połączyć z mąką. Dodajemy cukier, amoniak i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka, esencję śmietankową i zagniatamy, nie za długo, do równomiernego połączenia się składników. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5 mm ( można zrobić cieńsze lub grubsze, w zależności od upodobań). Wykrawamy dowolną foremką niewielkie kształty (wykrawałam niedużą szklanką o średnicy 55 mm). Wierzchnią część ciastek smarujemy rozmąconym w mleku lub wodzie żółtkiem (cienka warstewka, aby nie rozpuściła cukru). Chwilę odczekujemy, aby nieco podeschły i posypujemy cukrem perlistym.
Pieczemy ok. 10 minut w środkowej części nagrzanego do temp. 200°C piekarnika ( grubsze piekę nieco dłużej ok. 12 minut). Gdy zaczną się rumienić wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Można dopiec, gdyby okazało się, że są jeszcze surowe. Najlepiej smakują nam gdy pieczone są jak najkrócej i są bardzo leciutko przyrumienione.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/01/KRUCHE-CIASTKA-AMONIACZKI.html