ßßß
Składniki na ciasto:7 g drożdży instant120 ml ciepłej wody30 g niesolonego masła (lub margaryny), roztopionego120 ml mleka w temperaturze pokojowej55 g cukru1 jajko1/2 łyżeczki soli25 g kakao375 g mąki, plus trochę do podsypaniaNadzienie:55 g niesolonego masła, roztopionego60 g brązowego cukru70 g białego cukruskorka z 1 pomarańczy55 g ciemnej czekolady, posiekanej na małe kawałkiLukier:130 g cukru pudrusok z 1 pomarańczy lub woda+aromat pomarańczowyszczypta soliPrzygotować ciasto : wlać wodę do małej miski i rozpuścić w niej drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone masło i mleko, dodać pozostały cukier, jajko i sol i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać kakao i drożdże wraz z wodą i ubijać do połączenia się składników.Stopniowo dodawać mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Jeśli nie mamy miksera z hakami, to wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oproszony mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się gładkie i elastyczna. Jeśli jest miękkie i klejące, to podsypujemy mąką i wyrabiamy (ja dodałam jakieś 2 garście mąki). Uformować kulę i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte oliwą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.
Przygotować nadzienie : obydwa rodzaje cukru wymieszać w misce ze skórką pomarańczową i rozetrzeć, aż się połączą, a cukier nabierze aromatu pomarańczy.
Na oproszony mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać pomarańczowym cukrem i kawałkami czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną cześć na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.
Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć luźno ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec przez 35-45 minut. W czasie pieczenia przykryłam papierem, bo wierzch zaczął się przypalać. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratcePrzygotować lukier: w misce wymieszać cukier puder ze szczypta soli i dodawać sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż lukier osiągnie odpowiednią konsystencję. Połać wieniec i podawać. Najlepiej smakuje na ciepło.