Wykonanie
Makówki pamiętam od zawsze, najpierw robiła je moja babcia, a teraz mama. Nigdy nie może ich zabraknąć na wigilijnym
stole. Jest to mój ulubiony Bożonarodzeniowy deser :-)Makówki można robić również z
bakaliami (np. dodać
rodzynki, posiekane
orzechy,
płatki migdałów), jednak ja osobiście preferuję z samym
mlekiem i
makiem... Poza tym z
bakaliami szybciej makówki fermentują, a ja przecież muszę je
mieć przez całe święta :-)Składniki:1 duża
chałka2 litry
mlekaok. 1 i 1/2 szkl.
maku (zmielonego na sucho)1/2 szkl.
miodu3 op.
cukru waniliowegoewentualnie
cukier do smakuWykonanie:Zmielony
mak przełożyć do garnka zalać
mlekiem i zagotować. Następnie dodać
miód,
cukier waniliowy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Jeżeli zalewa będzie dla nas mało słodka, można dosłodzić ją jeszcze do smaku zwykłym
cukrem.
Chałkę pokroić w plastry. Na dnie szklanej miski ułożyć warstwę
chałki i zalać gorącą zalewą. Ułożyć kolejną warstwę i znów zalać zalewą. Układać tak na przemian, aż do wyczerpania składników. Trochę zalewy zostawić na później, kiedy zalewa już wsiąknie, jeszcze raz je polać.Tak przygotowane makówki docisnąć, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Jeśli na drugi dzień makówki będą zbyt suche, można je zmoczyć letnim
mlekiem. Makówki nie mogą być suche.Smacznego :-)