Wykonanie
Kawa Mokito "bianco", jaką miałam przyjemność testować dzięki uprzejmości firmy Przyjaciele
Kawy jest wysokiej jakości
kawą ziarnistą, pochodzenia włoskiego o intensywnym, a przy tym delikatnym smaku. Składa się ona w 100% z Arabici, której ziarna zostały starannie wyselekcjonowane tak, aby dać pełnię bogatego aromatu. Jeśli zmielicie ją świeżo w młynku z pewnością zaskoczy Was swoim zapachem.Smakowałam ją przyrządzoną tradycyjnie po turecku, jak i parzoną w ekspresie ciśnieniowym. Muszę przyznać, że w obu wariantach smakuje wybornie :-)Ka można kupić naA o to prosty przepis, jak zrobić
kawę Mokito po turecku. Obiecuję, że tak przyrządzona
kawa postawi Was szybko na nogi i zapewni energię na cały dzień :-)Jeżeli nie posiadamy specjalnego tygielka do
kawy, wystarczy np. zwykły rondelek, do którego należy wsypać
kawę i zalać zimną
wodą w proporcji: 1 łyżeczka zmielonej już
kawy na każdą filiżankę
wody. Ja lubię jeszcze dodać szczyptę
cynamonu, ale nie jest to konieczne. Następnie należy dodać
cukier w proporcji: 1 łyżeczka
cukru na 2 łyżeczki
kawy. Teraz możemy już postawić rondelek na ogniu i gotować
kawę, do momentu aż zacznie się pienić.
Kawę przelewamy do filiżanek i czekamy, aż opadną nam fusy.Nigdy nie dodajemy do
kawy po turecku
mleka ani
śmietanki, bo straci swój smak :-)Do
kawy proponuję dobre
ciasteczko..., na pewno znajdziecie sobie, jakieś u mnie na blogu :-)Życzę smacznego :-)