ßßß Cookit - przepis na Kawa Mokito po turecku

Kawa Mokito po turecku

nazwa

Wykonanie

Kawa Mokito "bianco", jaką miałam przyjemność testować dzięki uprzejmości firmy Przyjaciele Kawy jest wysokiej jakości kawą ziarnistą, pochodzenia włoskiego o intensywnym, a przy tym delikatnym smaku. Składa się ona w 100% z Arabici, której ziarna zostały starannie wyselekcjonowane tak, aby dać pełnię bogatego aromatu. Jeśli zmielicie ją świeżo w młynku z pewnością zaskoczy Was swoim zapachem.
Smakowałam ją przyrządzoną tradycyjnie po turecku, jak i parzoną w ekspresie ciśnieniowym. Muszę przyznać, że w obu wariantach smakuje wybornie :-)
Ka można kupić na
A o to prosty przepis, jak zrobić kawę Mokito po turecku. Obiecuję, że tak przyrządzona kawa postawi Was szybko na nogi i zapewni energię na cały dzień :-)
Jeżeli nie posiadamy specjalnego tygielka do kawy, wystarczy np. zwykły rondelek, do którego należy wsypać kawę i zalać zimną wodą w proporcji: 1 łyżeczka zmielonej już kawy na każdą filiżankę wody. Ja lubię jeszcze dodać szczyptę cynamonu, ale nie jest to konieczne. Następnie należy dodać cukier w proporcji: 1 łyżeczka cukru na 2 łyżeczki kawy. Teraz możemy już postawić rondelek na ogniu i gotować kawę, do momentu aż zacznie się pienić.
Kawę przelewamy do filiżanek i czekamy, aż opadną nam fusy.
Nigdy nie dodajemy do kawy po turecku mleka ani śmietanki, bo straci swój smak :-)
Do kawy proponuję dobre ciasteczko..., na pewno znajdziecie sobie, jakieś u mnie na blogu :-)
Życzę smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/01/Kawa-Mokito-po-turecku.html