ßßß Cookit - przepis na ŚLIWKI W OCCIE

ŚLIWKI W OCCIE

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
Śliwki węgierki - 3 kg
Woda - 0,5 litra
Cukier - 500g
Goździki - kilka szt
W pierwszej kolejności należy zagotować składniki na zalewę: ocet z wodą, cukier i goździki. Stopniowo do wrzącej zalewy wkładamy po kilka śliwek ( podczas zakupu starajmy się wybierać twarde, będą smaczniejsze ). Po zagotowaniu - wyjmujemy je i wkładamy kolejną partię. Śliwki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą tą w której się gotowały.
Słoiki oczywiście wcześniej wyparzamy. Zawsze brzeg słoika i pokrywka muszę być idealnie suche. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Powyższa porcja zalewy starcza na ok 8słoików do 300ml. Takie śliwki to świetny dodatek na stole do wędlin, mięsa. Smacznego i polecam :)
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/10/sliwki-w-occie.html