Wykonanie
Składniki:
Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
Śliwki węgierki - 3 kg
Woda - 0,5 litra
Cukier - 500g
Goździki - kilka sztW pierwszej kolejności należy zagotować składniki na zalewę:
ocet z
wodą,
cukier i
goździki. Stopniowo do wrzącej zalewy wkładamy po kilka
śliwek ( podczas zakupu starajmy się wybierać twarde, będą smaczniejsze ). Po zagotowaniu - wyjmujemy je i wkładamy kolejną partię.
Śliwki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą tą w której się gotowały.Słoiki oczywiście wcześniej wyparzamy. Zawsze brzeg słoika i pokrywka muszę być idealnie suche. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Powyższa porcja zalewy starcza na ok 8słoików do 300ml. Takie
śliwki to świetny dodatek na
stole do
wędlin,
mięsa. Smacznego i polecam :)