Wykonanie
Dzięki nim nasze tajskie przystawki będą miały zupełnie inny smak z każdym nowym kęsem!Sos
orzechowy z
chilli (najlepszy!)
Mieszamy 2 łyżki
masła orzechowego(z kawałkami
orzechów, lub jeśli mamy zupełnie gładkie, możemy sami pokruszyć
orzechy ziemna i dodać) z 4 łyżkami słodkiego sosu
chilli.Sos
chilli-
mangoKupiłam gotowy sos, w Marks&Spencer :)Sos z
trawą cytrynowąJako, że wszystko było przygotowane na imieniny mojej mamy, to musiałam zrobić coś z jej ulubioną
trawą cytrynową.
Mieszamy:2 łyżki
wody2 łyżeczki pasty z
trawy cytrynowej2 krople
tabasco3 łyżeczki
sosu sojowego1łyżeczka
soku z cytrynygarść posiekanego
szczypiorku i opcjonalnie posiekana
trawa cytrynowaSos z
bazylią,
chilli i
czosnkiemTen sos akurat powstał jako efekt uboczny innego dania, powstały podczas smażenia
krewetek.Mimo, że
krewetki także nadają mu aromatu, możemy po prostu podsmażyć na
oleju czosnek(3 duże ząbki) i 4-5 łyżeczek tajskiej pasty z
bazylią,
czosnkiem i
chilli + na koniec posolić.