ßßß Cookit - przepis na Mini torciki z brzoskwiniami

Mini torciki z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« zupa ryżowa - tzw. ryżanka
rogaliki krucho drożdżowe z ... »
Z okazji 2000 liczby odwiedzin na moim blogu chciałam zrobić coś szczególnego :)
Nie chciałam zwykłego tortu, bo to takie zwyczajne :)
Przedstawiam więc jubileuszowe torciki :)
Bardzo lekkie, świeże. Krem można zastosować do normalnych tortów. Polecam też latem, bo nie jest ciężki.
Zrobiłam jednak małą zbrodnię, bo biszkoptu z braku czasu nie upiekłam, tylko kupiłam gotowy. Ale nie byłam z niego zupełnie zadowolona więc polecam jednak upiec go samemu.
Składniki na 12 mini torcików:
2 spody biszkoptowe
1 puszka brzoskwiń
250g serka macarpone
330g śmietanki 30% lub więcej (do ubicia)
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
czekolada, orzechy, płatki migdałów, lub kokos do ozdobienia
Spody biszkoptowe przekrajamy wzdłuż na dwa płaskie blaty. Wycinamy szklanką okrągłe kształty.
Do przygotowania kremu wczęśniej rozpuście galaretkę z połowie porcji wody, dosypcie 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Śmietankę wlać do miski i miksować na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Odłożyć małą miseczkę masy do posmarowanie torcików na zewnątrz. Do reszty masy dodać pokrojone w drobne kosteczki brzoskwinie ( dwie połówki zostawcie do dekoracji), na koniec do masy dolewać ostudzoną galaretkę i dobrze wymieszać.
Krem będzie trochę rzadki, wstawcie więc go do lodówki na ok. 15 minut.
Położyć jeden biszkoptowy krążek na blacie. Nasączyć syropem z brzoskwiń - jednak nie za dużo, żeby nie był zbyt ciężki i nie rozwalał się. Ja na jeden krążek zużywałam 1 łyżeczkę syropu. Na nasączony biszkopcik nałożyć warstwę kremu brzoskwiniowego. Przykryć drugim krążkiem i też lekko go nasączyć syropem.
Posmarować torcik na wierzchu oraz jego boki odłożoną masą śmietanową z mascarpone.
Boki udekorować posypując posiekanymi orzechami, migdałami, kokosem lub tym na co macie ochotę :)
Na wierzch położyć kawałeczek brzoskwini i czekolady.
SMACZNEGO !!!
niedziela, 15 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/Mini-torciki-z-brzoskwiniami.html