ßßß Cookit - przepis na Rolada czekoladowa z kremem z nutelli

Rolada czekoladowa z kremem z nutelli

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« aromatyczna zupa z soczewicy ...
Ryż z Kurczakiem i Warzywami ... »
Długo mnie nie było...jestem zabiegana.. Co nie znaczy, że przestałam piec, gotować, smażyć :)
Jeśli udało i się zrobić coś fajnego, to oczywiście uwieczniaąłm to aparatem :)
Więc w dniu dzisiejszym przedstawiam ROLADĘ Z KREMEM Z NUTELLI!!!
Coś dla łasuchów :) Uwielbiam nutelle, mogłabym wyjadać łyżkami ze słoika.
To ciasto, nie dośc, że jest super proste i szybkie w wykonaniu, to jeszcze jest super smaczne!
POLECAM!!! BARDZO POLECAM!!!
Przepis zaciągniety od Dorotus.
Składniki na ciasto:
4 jajka
100 g drobnego cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej
cukier waniliowy - 16 g
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
5 łyzek nutelli (dałam 6)
Składniki na polewę:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
30 g masła
orzechy laskowe do posypania (opcjonalnie)
Najpierw musimy upiec ciasto do naszej rolady:)
W tym celu musicie oddzielić białka od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujcie powolutku cukier i ubijajcie tak długo aż się rozpuści.
Dolejcie po koleji żółtka i dalej ubijajcie.
Do masy jajecznej, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę i kakao. Ostrożnie wymieszać aby piana nie opadła.
Przygotujcie ściereczkę kuchenną. obsypcie ją delikatnie cukrem waniliowym.
Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać masę. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć gorącą blachę i natychmiast przełożyć ciasto na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier i zwinąć ciasto z ręcznikiem w roladę, wzdłuż dłuższego boku.
KONIECZNIE RÓBCIE TO JAK CIASTO JEST GORĄCE!!! INACZEJ BĘDZIE SIĘ ROZWALAĆ!!!
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W między czasie możemy zająć się kremem. Składniki nalezy po prostu zmiksować :)
Ostudzoną roladę rozwijamy, natychmiast smarujemy serkiem z nutellą i z powrotem zawijamy.
Polewamy rozpuszczoną czekolada z masłem i obsypujemy orzechami.
Rolada przed podaniem musi koniecznie stać parę godzin w lodówce.
SMACZNEGO!!! :)
piątek, 23 marca 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/03/Rolada-czekoladowa-z-kremem-z-nutelli.html