ßßß
Żeberka przygotowywałam już na wiele sposobów.Tym razem postanowiłamupiec je w całości.Wybrałam płat z dużą ilościąmięsa. Cienkie końcówkiodcięłam.Od strony skóry wykonałamgłębokie, ukośne nacięcia,tworząc wzorek kratki.Przygotowałam marynatę.Do miseczki wlałam dwie łyżki oliwy,trzy łyżki octu balsamicznego, łyżkę ciemnego sosu sojowego,dwie łyżki miodu i sok z połowy cytryny.Dokładnie połączyłam składniki.Do moździerza wsypałam ziarna kolorowego pieprzu, kilka nasion kolendry,dwie szczypty trawy cytrynowej, łyżkę czerwonej papryki i dwa ząbki czosnku.Rozdrobniłam przyprawy i dodałam je do marynaty.Zaprawą natarłam mięso, odstawiłam do lodówki na dobę.Na rozgrzanej patelni podsmażyłam żeberka z obu stron.Następnie owinęłam w folię aluminiową, piekłam w piekarnikurozgrzanym do 185°C przez około 1 , 5 godziny.Polecam na gorąco z surówkami, albo też na zimno jako dodatek do kanapek.