ßßß Cookit - przepis na Kurczak po Baskijsku

Kurczak po Baskijsku

nazwa

Wykonanie

Na 4 porcje
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki
500 g pomidorów
4 udka kurczaka
3 łyzki oliwy
1 bouquet garni
200 ml wytrawnego białego wina
1 papryczka z Espelette
sól, pieprz
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Udka obsmażamy na oliwie na średniej temp, gdy się ładnie przyrumienią, przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy na niskiej temp. cebulę i czosnek przez 3 minutki. Dodajemy paprykę i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy bouquet garni, mieszamy i smażymy przez 5 minut na średnim temp. Następnie układamy udka kurczaka na warzywach, dolewamy wino, dodajemy papryczkę z Espelette,
przykrywamy i dusimy na niskiej temp przez 35 minut.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/01/kurczak-po-baskijsku.html