Wykonanie
Składniki400g ciasta z
fasoli200g
truskawek10 łyżek trzcinowego,
brązowego cukru lub inne słodzidło9 łyżek
jogurtu naturalnegoPłatki owsiane górskie do obtoczeniaPrzygotowanie
Owoce obieramy, kroimy i dusimy w garnuszku z 5 łyżkami
cukru. Ciasto kruszymy lub kroimy na niewielkie kawałki. Do ciasta dodajemy
jogurt, resztę
cukru i wystudzone
owoce. Mieszamy i ugniatamy łyżką. Odstawiamy na godzinę. Teraz za pomocą dwóch łyżeczek formujemy "kluseczki", które wrzucamy na
płatki owsiane. Obsypujemy "kluseczki"
płatkami i delikatnie formujemy w kuleczki obtaczając przy tym w płatkach. Gotowe bajaderki odstawiamy do lodówki - moje spędziły tam noc ale myślę, że nie jest to konieczne.Generalnie bajaderki są mięciutkie przy czym można je wziąć do rąk, gryźć, kroić więc nie rozpadają się. Poza tym są przepyszne! Soczyste, słodkie, pachnące
truskawkowo - po prostu wspaniałe! Szczerze polecam, bo to dla mnie dietetyczny hit - nie ma tu ani grama
masła czy
margaryny!A poznałam ostatnio małego człowieka, który tymi bajaderkami się mocno zajadał więc jeśli w cieście nie było słodziku to dobre i dla dzieci :)SMACZNEGO SIOSTRY