ßßß
Pitaja to inaczej smoczy owoc lub truskawkowa gruszkaOwoc tropikalny, który kwitnie tylko w nocy.
Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak. W środku znajduje się biały miąższ z czarnymi kropkami – można go jeść łyżeczką ze skóry, lub wydrążyć i kroić na kawałki.Polecam jeść go po schłodzeniu.Pitaja idealnie nadaje się do deserów, sałatek owocowych i lodów.Właściwości smoczego owocu:Niskokaloryczna – 100 g pitaji to 50 kcalZawiera ponad 80% wodyZawiera witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor.Zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.Zawiera tez dużą ilość antyoksydantów stosowanych w terapiach nowotworowych.Pomaga obniżać poziom cholesterolu i poprawiać pracę układu trawiennego.Ekstrakt z owocu należy do substancji chroniących przed starzeniem skóry.
SAŁATKA Z PITAJĄSkładniki:Jeden smoczy owoc, miąższ wydrążony ze skóry i pokrojony w kostkęNasiona granatu, ¼ szklankiSok z 1 klementynkiLiści mięty, 5 porwanych liści + do ozdobyPrzygotowaniePitaję przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Następnie miąższ pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.Podawać w skórce, udekorować listkami mięty.Prosto, pysznie i orzeźwiająco.
Współpraca: Make Life FitSMACZNEGO SIOSTRY!