Wykonanie
Ciasteczka owsiane robiłam już w kilku wersjach.Takiej z
musem jabłkowym, tej z
dynią, nasycon e
bakaliami, i takie z dodatkiem
mąki owsianej .Składniki na 12
ciastek:* szklanka
płatków owsianych zwykłych* 2
bananyBanany zmiksowałam w blenderze (choć pewnie wystarczyłoby je rozgnieść widelcem), połączyłam z
płatkami, a
potem kładłam łyżką kupki ciasta i formowałam płaskie
ciasteczka.
Piekłam ok. 15-20 min. w nagrzanym do 180* C piekarniku. W czasie pieczenia po domu rozniósł się cudownie
bananowy zapach:)Po wyjęciu odczekałam kilka minut, aż
ciasteczka przestygły, żeby je delikatnie odlepić od papieru, do którego mocno się przyklejają podczas pieczenia.
Myślę, że można je wzbogacić dodatkiem
bakalii (
orzechy,
rodzynki), co pewnie następnym razem zrobię.Nie są to
ciasteczka w żadnej mierze chrupiące, więc jeśli chcielibyście takie, to nie ten przepis;)Nie są też słodkie, co może być zaletą lub wadą, za to świetne na szybką przekąskę:)
"Małżeństwo zawiera się po to, by wspólnie nieść
troski, których by się nie miało, gdyby się nie było żonatym"Sacha Guitry