ßßß Cookit - przepis na Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe - bez glutenu

Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe - bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Genialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:)
Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną.
Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:)
Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;)
Składniki na foremkę 22x12:
Ciasto:
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1/2 szklanki mąki z amarantusa
* 1/4 szklanki mąki gryczanej
* ok. 40 masła
* łyżka ksylitolu
* symbolicznie dodałam sody, ale nie wiem czy to było konieczne
* 1 żółtko
Mus rabarbarowy:
* ok. 400 g rabarbaru
* łyżka ksylitolu
* trochę wody
* bakalie: figi, daktyle i żurawina
Kolejność tak jak w przepisie na szarlotkę, czyli najpierw uprażyłam mocno orzechy i po przestudzeniu zmieliłam w młynku do kawy. Dodałam obie mąki, ksylitol, sodę i po dołożeniu żółtka i pokrojonego na kawałki masła wyrobiłam na lepiący piasek.
Większą część ciasta wgniotłam w spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wraz z pozostałą częścią umieściłam w lodówce na ok. godzinę.
W tym czasie do rondelka wrzuciłam pokrojony rabarbar i bakalie, podlałam odrobiną wody i uprażyłam do postaci musu.
Ubiłam białko i przystąpiłam do scalania ciasta, czyli na spodzie rozłożyłam rabarbarowo-bakaliowy mus, na to pianę z białka, a wierzch posypałam pozostałym ciastem.
Piekłam w temp. 189* C ok. 30 minut.
Ciasto ma lekko wyczuwalną gryczaną nutę, trochę (albo więcej niż trochę) się kruszy, w związku z czym raczej nie nadaje się na eleganckie przyjęcie;)
I jest pyszne!!!
"Dobry aforyzm nie polega na odkryciu nowej prawdy, tylko na sposobie podania starej"
Jerzy Drobnik
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/05/orzechowo-amarantusowe-ciasto.html