Wykonanie
Umiarkowanie słodki, delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach...W nieco inny sposób przygotowany niż ten
mus czekoladowy ...Ale i tym razem jest banalnie prosty, a najtrudniejszy etap to...oczekiwanie na schłodzenie masy ;).Składniki na 6 porcji:150 g
gorzkiej czekolady 70%150 g
mlecznej czekolady330 ml
śmietanki 30%1 łyżka ekstraktu
waniliowegook 200 g
truskawekWykonanie:Do rondelka o grubym dnie wlewamy
śmietankę i wrzucamy pokruszone
czekolady. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Gdy
czekolada rozpuści się zupełnie, odstawiamy rondel do wystudzenia. Następnie masę wstawiamy do lodówki na ok 30 min, lub dla bardziej niecierpliwych (ja zdecydowanie do takich należę) do zamrażarki na ok 15 min.Podczas gdy masa powoli się chłodzi, możemy przegotować
owoce.
Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na dno przygotowanych miseczek.Gdy masa czekoladowa będzie już dobrze schłodzona, ubijamy ją mikserem przez ok 5 min, w międzyczasie dodając ekstrakt
waniliowy. I to już tak naprawdę wszystko :).Mus wykładamy na
truskawki i podajemy.Smacznego!Chocoholiczka ;)