ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy z truskawkami II

Mus czekoladowy z truskawkami II

nazwa

Wykonanie

Umiarkowanie słodki, delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach...
W nieco inny sposób przygotowany niż ten mus czekoladowy ...
Ale i tym razem jest banalnie prosty, a najtrudniejszy etap to...
oczekiwanie na schłodzenie masy ;).
Składniki na 6 porcji:
150 g gorzkiej czekolady 70%
150 g mlecznej czekolady
330 ml śmietanki 30%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ok 200 g truskawek
Wykonanie:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i wrzucamy pokruszone czekolady. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Gdy czekolada rozpuści się zupełnie, odstawiamy rondel do wystudzenia. Następnie masę wstawiamy do lodówki na ok 30 min, lub dla bardziej niecierpliwych (ja zdecydowanie do takich należę) do zamrażarki na ok 15 min.
Podczas gdy masa powoli się chłodzi, możemy przegotować owoce. Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na dno przygotowanych miseczek.
Gdy masa czekoladowa będzie już dobrze schłodzona, ubijamy ją mikserem przez ok 5 min, w międzyczasie dodając ekstrakt waniliowy. I to już tak naprawdę wszystko :).
Mus wykładamy na truskawki i podajemy.
Smacznego!
Chocoholiczka ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2014/07/mus-czekoladowy-z-truskawkami-ii.html