ßßß
To wszystko dzięki syropowi cynamonowemu, który znalazłam na pewnym blogu ;)Uwielbiam cynamon, więc musiałam wypróbować ten przepis, a zapach jaki rozniósł się po domu... ah! Natchnął mnie, żeby coś jeszcze upichcić z wykorzystaniem tego cudownego syropu.Muffiny wyszły genialnie! Mooocno cynamonowe, mięciutkie i mokre jak należy. Zawożę je jutro do Mamy - będzie niespodzianka (o tej porze na pewno nie sprawdza już moich wpisów hihi).Szczerze polecam wszystkim fanom cynamonowych szaleństw!Składniki na 15 sztuk:250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka cynamonu (można dać ciut mniej, muffiny wyszły baardzo aromatyczne)2 łyżki kakao130 g brązowego cukru2 jajka180 g jogurtu naturalnego10 łyżek oleju6 łyżek syropu cynamonowego * (można dać więcej, ale proponuję wtedy zredukować ilość cukru)Dodatkowo:20 g białej czekolady (opcjonalnie)* Syrop jest po prostu obłędny! Kawa z jego dodatkiem smakuje rewelacyjnie, autorka poleca także spróbować herbaty z jego dodatkiem, co mam zamiar uczynić jutro ;) Proponuję od razu zrobić podwójną ilość - na pewno się nie zmarnuje ;)
Wykonanie:W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cynamon, cukier i kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt, syrop cynamonowy i olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowej formy, więc nie wykładałam jej już papilotkami). Każdy otwór wypełniamy do około 3/4 wysokości. Muffiny nie wyrosną dużo.Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 st. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.Gotowe mufiinki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą lub syropem :)Smacznego! ;)
Cieplutkie muffiny jeszcze bez polewy czekoladowej :)