ßßß
Tradycyjny piernik z Yorkshire, najczęściej spożywany w Bonfire Night (5 listopada), choć znany w całej Wielkiej Brytanii i pieczony przez okrągły rok. Czym się różni od naszych pierników? Jest miękki, bardzo lepki i wilgotny, pieczony z dodatkiem melasy i płatków owsianych. Melasa nadaje mu głębokiego, ciemnego koloru. Po upieczeniu może być długo przechowywany (do 2 tygodni), a niektórzy twierdzą, że im starszy tym lepszy...Składniki:225 g masła1 jajko3 łyżki mleka170 g złocistego syropu (golden syrupu)100 g melasy85 g jasnego cukru muscovado100 g średnio zmielonych płatków owsianych*250 g mąki pszennej2 łyżeczki zmielonego imbiru2 łyżeczki sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W niedużym garnuszku umieścić masło, golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać, do rozpuszczenia się i połączenia składników, mieszając. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła).Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami owsianymi.Do suchych składników dodać lekko przestudzone masło z syropem i melasą, następnie jajko i mleko. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia się składników.Formę kwadratową o boku 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę piernikową.Piec w temperaturze 150ºC przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno mieć sprężystą, wypieczoną skórkę. Wystudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.Smacznego :-).* Płatki wkładamy do malaksera i mielimy krótko, tylko do zmniejszenia wielkości płatków o połowę.Przepis z magazynu 'GoodFood' (listopad 2007).