Wykonanie
Składniki:4-5 czerstwych
bułek różnej
maści począwszy od
croissant po
razowe z ziarnami300-500ml płynnej
śmietany 30%300-500ml
mleka 3,2%3
jajka1/2 szklanki
cukru trzcinowego3 łyżki
wodymasło do wysmarowania formyWykonanie:Formę (najlepsza używana do tarty) wysmarować
masłem, ułożyć pokrojone w kromki
pieczywo.Do garnka wsypać
cukier i dodać 3 łyżki
wody, rozpuścić, gotować kilka minut. Zestawić z ognia. Dodać
śmietanę,
mleko, na koniec roztrzepane
jajko. Wymieszać i rozprowadzić po ułożonych w formie bułkach tak, by każda dostała swoją porcję wilgoci. Pozostawić na 10-20, nawet 30 minut.Można dodać na wierzch pokrojone
owoce sezonowe np.
śliwki,
brzoskwinie.Posypać
cukrem trzcinowym.Wstawić do rozgrzanego piekarnika na min. 30 minut, maksymalnie godzinę.Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.