MakowiecKruche ciasto2 jajka2 szklanki mąkimniejsze pół szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniapół margarynypół cukru waniliowegoZagnieść ciasto. Wyłożyć nim blaszkę 40 cm x 28 cmManna1 litr mleka zagotować i dodać 6.5 łyżek kaszy manny, dokładnie wymieszać i ostudzić.Jak wystygnie pół manny dodać do maku.Masa makowa25 dkg suchego maku, zalać wrzątkiem, zostawić na noc, rano zmielić 3 razy maszynką do mieleniaUtrzeć 125 g masła + szklanka cukru + 2 żółtka + ucierając dodać przekręcony wcześniej mak + pianę z dwóch jajek + olejek migdałowy i bakalie według uznania. Na koniec dodać 0.5 manny i wymieszać. Wylać masę makową na kruche ciasto.Druga połowę manny wymieszać z dwoma żółtkami, jednym cukrem waniliowym i białkami z dwóch jajek ubitymi na sztywno. To wylać na mak i piec godzinę w 180°C.Masa makowa -Opcja dla leniwych i wygodnychkupiłam gotowa masę makową w puszce 850 g, wymieszałam z dwoma żółtkami i pianą z dwóch jajek + połową kaszy manny. Jest to opcja bardzo szybka i łatwa. Do manny z puszki nie dodajemy cukru, gdyż jest słodka i ma w sobie bakalie.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem, to zapobiega wysychaniu kaszy manny.Smacznego.