Wykonanie
Makowiec uniwersalny - upieczony na blasze i przybrany może robić za mazurek, piekłam już jako babkę, w keksówce, w tortownicy. Wilgotny i pyszny.SKŁADNIKI NA CIASTO20 dkg zmielonego
maku (kupuję gotowy)20 dkg
cukru (używam trzcinowego)15 dkg miękkiego
masła5 jaj podzielonych na
białka i
żółtka1 łyżka
miodu2 dkg
tartej bułkiparę kropli
olejku migdałowego1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub
cukier waniliowy lub nictłuszcz lub papier do formytortownica ok. 22 cm lub keksówka lub jakakolwiek foremka odpowiadająca wielkością.SKŁADNIKI NA
LUKIERcukier pudersok z cytrynyUtrzeć lub zmiksować
masło, dodawać
cukier dalej ucierając, następnie po jednym
żółtku i na końcu
mak stale ucierając.Dodać sztywną pianę z
białek.Delikatnie wymieszać z utartą masą, dodając podczas mieszania
bułkę tartą i zapachy.Wyłożyć do przygotowanej formy i piec (u mnie 160 stopni, 1 godz. 20 minut).Jeszcze ciepłe polać lukrem z
cukru pudru utartego łyżką z niewielką ilością
soku cytrynowego.