Wykonanie
Och, jak ja czekałam na
jagody! Cały rok, całą jesień, zimę, wiosnę. Czekałam na czarne
języki, na
jagody ze
śmietaną, na ukochane jagodzianki, na j
agodowy sernik, jeszcze ciepłe od słońca
jagody jedzone prosto z krzaka Kocham, kocham
jagody! Na początek sezonu
jagodowego, gdy te czarne
leśne owoce wciąż mocno kosztowne, miksuję fantastyczny, pełen zdrowia, puszysty koktajl
jagodowy . Bo do niego potrzeba niewiele
jagód, ot tyle, żeby dobrze zacząć
jagodowe szaleństwo, które za chwile nastanie.
No to może posłuchacie ze mną dziś cudownego Louisa Armstronga ? On tak pięknie, pięknie śpiewa o "Blueberry Hill", posłuchajcie...Co najczęściej przygotowujecie z jagód? Ja kocham lipcowe klejenie pierogów z
jagodami albo czeskich knedli
drożdżowych z
jagodami, a gdy podaję niedzielny mocno
jagodowy sernik na zimno, najpierw jest jęk zachwytu, że to już, JUŻ lato i
jagodowe ciasta. Babcino-maminą,
granatową i aksamitną zupę
jagodową doprawiam słonymi łzami wzruszenia i wspomnień z dzieciństwa. A moja córka, jak ja w dzieciństwie zjada litry
jagód z
cukrem i
śmietaną lub
jogurtem, albo z samym
cukrem. Jest lato, jest bosko. Może nawet uda się wybrać kiedyś do lasu na zbieranie
jagód do emaliowanych kubeczków, jak dawniej. Tymczasem czekam aż dojrzeją nasze własne
owoce borówki amerykańskiej na wysokich, kilkuletnich krzakach. Bardzo je lubimy, ale nigdy nie zastąpią nam małych,
czarnych jagód leśnych. Kupiłam dziś szklankę
jagód na targu i zmiksowałam fantastyczny, puszysty koktajl
jagodowo-
bananowy z siemieniem. Jest zdrowy i PYSZNY!
BANAN - prawdziwa bomba energetyczna - świetne źródło potasu, węglowodanów, magnezu. Zwiera także błonnik pokarmowy,
skrobię i witaminę C. Dają poczucie sytości, co pomaga nam unikać podjadania, są świetnym zastrzykiem energetycznym, pobudzają do pracy mózg, czyli idealnie na ciężki dzień.
JAGODY i
BORÓWKI - mają mnóstwo cennych pierwiastków mineralnych - miedź, mangan, selen i cynk, a także witaminy A, B, C, PP. Dzięki zawartości fitoestrogenów i kwasu foliowego
jagody polecane są w diecie antynowotworowej. Mają sporo przeciwutleniaczy (wspomagają usuwanie złego cholesterolu) i błonnika. Mają zbawienny wpływ na wygląd skóry, uszczelniają błony śluzowe żołądka, zapobiegają dolegliwościom układu moczowego, są znanym antidotum na zatrucia pokarmowe, mają właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, przeciwdziałają anemii. A poza tym są pyszne, nadają potrawom i koktajlom piękny kolor.
SIEMIĘ LNIANE - jest świetnym źródłem cynku, kwasu foliowego, magnezu, żelaza,
białka. A także zawiera ogromne ilości zdrowego błonnika, minerałów, witamin (w tym B i tak cennej witaminy E, witaminy młodości), lecytynę oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki zawarte w ziarnach lnu fantastycznie działają na stan włosów, skóry i paznokci, obniżają ciśnienie
krwi i oczywiście wspomagają procesy trawienne będąc jednocześnie osłoną dla jelit. Nasiona lnu zawierają związki cyjanogenne i enzymy, które je przemieniają w cyjanowodór, w chwili, gdy struktura ziarna pęknie. Jako, że enzymy są
białkami, zalanie zmielonego ziarna gorącą
wodą eliminuje ten proces i siemię jest bezpieczne. Dobrze jest samemu mielić siemię, gdyż związki w nim zawarte szybko się utleniają po zmieleniu ziaren. Do mielenia idealny będzie młynek do
kawy lub dobrej mocy malakser (Thermomix, Vitamix). Jeśli używacie siemienia do koktajli, należy je zmielić i zalewać mocno ciepłą
wodą (do 40stC, jeśli nie chcemy pozbawić siemienia cennych kwasów Omega-3), jeśli używacie całego ziarna, można je zalewać chłodną
wodą lub innymi zimnymi płynami.
Siemię lniane warto dodawać do potraw, koktajli,
musli, granoli,
ciastek, czy
chleba. Siemię wspomaga utrzymanie równowagi hormonalnej, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, działa przeciwzapalnie i poprawia nastrój.
Koktajl
jagodowo-
bananowy z siemieniem to samo zdrowie, a poza tym jest tak niesamowicie smaczny, że będziecie go chcieli powtarzać codziennie,
póki sezon na
jagody trwa. Jest puszysty, leciutki, słodki od
banana,
jagodowy, ale też ciut bury od siemienia. By był ładniejszy można dodać więcej
jagód. Ale to już, gdy będą tańsze i łatwiej dostępne niż w ostatnich dniach czerwca.proporcje na 3 szklanki koktajlu30g (3 łyżki)
siemienia lnianego1/2 szklanki ciepłej
wodyszklanka
jagód lub
borówek amerykańskich2
bananymleko lub
mleko roślinne
Siemię lniane zmiel w młynku do
kawy lub dobrym malakserze (Thermomix, Vitamix), zalej mocno ciepłą
wodą i odstaw na godzinę, a
potem zmiksuj z
jagodami i
bananem.
Mleka dodaj tyle, by uzyskać preferowaną konsystencję koktajlu - mniej lub bardziej gęstą. Podawaj z listkami
mięty. Koktajl jest pyszny!